O leziune a creierului care afectează zonele limbajului şi legăturile dintre ele poate provoca tulburări de tip afazic cu caracter tranzitoriu sau permanent. Afazia poate să apară în urma unei leziuni cerebrale cauzată cel mai frecvent de:
• un traumatism cranio-cerebral
• accident vascular cerebral (AVC) și alte boli cerebro-vasculare
• tumori cerebrale
• boli degenerative (precum Alzheimer)
• procese infecţioase care apar la nivelul creierului şi al meningelor (precum encefalita herpetică)
• scleroza multiplă (afazia este în cursul SM un simptom neobişnuit totuşi; apare în mai puţin de 1% dintre cazuri)
• aalte cauze, precum epilepsia, migrena și tulburările metabolice
Pentru a funcţiona corect, creierul are nevoie de oxigen, glucoză şi nutrienţi. În urma unei afectări neurologice de genul celor menţionate mai sus, zonele din creier care nu mai sunt corect irigate, pierd o parte din celulele nervoase. Pierderile neuronale din zona afectată induc în mod evident şi perturbări la nivel funcţional – funcțiile primare sau secundare, funcţiile neuromotorii sau cognitive de care zona respectivă era responsabilă au de suferit. Sigur, există o anumită plasticitate a creierului, şi anumite zone cerebrale pot să preia, în timp, din funcţiile zonelor invalidate. Dar această plasticitate şi translativitate funcţională are limitele ei.
Despre accidentul vascular cerebral (AVC)
Deși traumatismele cranio-cerebrale pot apărea neașteptat în viața oricărei persoane, indiferent de vârstă, sex, starea generală de sănătate (cum ar fi, de exemplu, în urma unui accident rutier sau a unei lovituri puternice la cap), accidentul vascular cerebral (AVC) – deşi apare la fel de spontan şi are o evoluţie rapidă, se produce pe fondul unor factori predispozanți, după mai multe semnale premergătoare. Persoana în cauză are pe de-o parte un anumit bagaj genetic predispozant, dar şi un anumit stil de viaţă în care factori precum: stresul exacerbat, regimul alimentar sau de somn inadecvat, abuzul de diverse substanţe, un anumit tip de personalitate (tipul A de personalitate), etc. se regăsesc şi acţionează negativ o perioadă îndelungată.
Conform statisticilor, accidentul vascular cerebral (stroke) este prima cauză a afaziei. Aceleaşi statistici relevă faptul că 1 din 3 persoane care au suferit un accident vascular dezvoltă o formă de afazie.
AVC apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează oxigen şi nutrienţi creierului:
• este blocat de un cheag sangvin (accident vascular ischemic) – aproximativ 80% din totalul AVC
• se sparge (accident vascular hemoragic)
În decursul a câtorva minute, celulele nervoase din acea zonă a creierului sunt afectate şi pot muri în câteva ore. Funcţiile coordonate de zona afectată a creierului nu se mai pot realiza adecvat. La fel ca în cazul infarctului miocardic, cu cât tratamentul de urgenţă este început mai curând după apariţia simptomelor, cu atât pot fi reduse efectele AVC-ului.